Iedereen kent het wel, die kleine irritaties tussen buren:
“De buren laten hun hond vaak alleen thuis, dat beest jankt de hele dag”, “ik word gek van die housemuziek van de buurjongen”, “ze houden alles van ons in de gaten, ik hoor het terug van de buurvrouw”, “de kinderen apekooien in de huiskamer en rennen over de trappen op en neer”, “de poes piest in het wiegje”.
Meestal gaat het om situaties die te ver voeren om justitie of politie in te schakelen.
Waar mensen dicht op elkaar wonen, kunnen ruzies of conflicten ontstaan. Vaak spelen onuitgesproken verwachtingen daar een rol in. Een irritatie begint vaak met een kleinigheid. Uw buurman parkeert zijn bus voor uw huis. U heeft uw buren hierop aangesproken maar dat helpt niet. Zo’n probleem kan gemakkelijk uit de hand lopen. Een irritatie wordt dan een dagelijkse ergernis en kan veel energie kosten.
Buurtbemiddeling kan dan helpen.
Buurtbemiddelaars kunnen u helpen om samen met uw buren een oplossing te bedenken die voor u beiden werkt. Zo is de kans kleiner dat de situatie zich herhaalt.
Buur(t)bemiddeling is laagdrempelig en voor u gratis.
Voor wie is buur(t)bemiddeling?
Buur(t) bemiddeling is er voor alle inwoners van de gemeente Wijchen die in een conflictsituatie zitten of dreigen te komen met buren. Als u de bereidheid heeft om eruit te komen, is dat het begin van een oplossing.
Buren of wijkbewoners met een lastige situatie of conflict kunnen het zelf bij Buurtbemiddeling melden.
Uitgangspunten van buurtbemiddeling
- Vrijwilligheid, u kunt op elk moment stoppen. Dit betekent niet vrijblijvendheid.
- Bereidheid om als buren samen tot een oplossing te willen komen (met hulp).
- Vertrouwelijkheid.
Voordelen van buur(t)bemiddeling?
- Inschakelen van buurtbemiddeling heeft veel voordelen.
- Vragen van de bemiddelaars laten u beiden ontdekken wat u belangrijk vindt in wonen. Dit zorgt voor duurzame oplossingen, waar u allbei achter staat.
- Als u weer met elkaar praat voelt het vaak prettiger. U kunt met elkaar afspreken hoe u in een eventuele volgende situatie met elkaar om wilt gaan.
- Vroegtijdige aanpak voorkomt dat ruzies uit de hand lopen.
- In plaats van de situatie neer te leggen bij bijvoorbeeld de politie, zet u uw eigen kracht in en neemt verantwoordelijkheid voor de situatie.
- Vergroot de veiligheid en leefbaarheid in de buurt.
- Goede raad hoeft niet duur te zijn. Bemiddeling is gratis!
Buurtbemiddelaars zijn goed opgeleid en respecteren uw privacy!